Kody PKD w działalności winiarskiej

Dostaje od Was dużo zapytań jak właściwie dobrać dla działalności winiarskiej kod PKD czyli Polskiej Klasyfikacji Działalności.

Zacznij więc od początku. Czym jest Polska Klasyfikacja Działalności, jest to system klasyfikacji rodzajów działalności gospodarczej, stosowany w Polsce. Służy do usystematyzowania i ujednolicenia ewidencji działalności gospodarczych, a także w celach statystycznych, ewidencyjnych, rachunkowych oraz w rejestrach administracji publicznej.

Każdy podmiot gospodarczy obowiązkowo musi posiadać co najmniej jeden kod PKD, który opisuje rodzaj prowadzonej działalności.

Polska Klasyfikacja Działalności (PKD) składa się z pięciu poziomów – od poziomów ogólnych sekcji, takich jak rolnictwo, budownictwo, transport, handel hurtowy, przez działy, grupy, klasy i podklasy, które im głębiej tym bardziej opisują szczegółowo daną działalność.

  • Poziom pierwszy to SEKCJA – jest oznaczony symbolem jednoliterowym, dzieli ogólną zbiorowość na 22 grupowania rodzajów działalności, na które składają się czynności związane ze sobą z punktu widzenia tradycyjnie ukształtowanego, ogólnego podziału pracy,
  • Poziom drugi to DZIAŁ – oznaczony jest dwucyfrowym kodem numerycznym, dzieli ogólną zbiorowość na 87 grupowań rodzajów działalności, na które składają się czynności według cech mających zasadnicze znaczenie zarówno przy określaniu stopnia podobieństwa, jak i przy rozpatrywaniu powiązań występujących w gospodarce narodowej (na przykład w tablicach przepływów międzygałęziowych),
  • Poziom trzeci to GRUPA – jest oznaczony trzycyfrowym kodem numerycznym, obejmuje 287 grupowań rodzajów działalności dające się wyodrębnić z punktu widzenia procesu produkcyjnego, przeznaczenia produkcji bądź też charakteru usługi lub charakteru odbiorcy tych usług,
  • Poziom czwarty to KLASA – jest oznaczony czterocyfrowym kodem numerycznym, obejmuje 651 grupowań rodzajów działalności dających się wyodrębnić przede wszystkim z punktu widzenia specjalizacji procesu produkcyjnego, czy też działalności usługowej,
  • Poziom piąty to PODKLASA – jest oznaczony pięcioznakowym kodem alfanumerycznym i obejmuje 728 grupowań. Jeżeli na poziomie krajowym nie wprowadzono dodatkowego podziału na poziomie podklasy w stosunku do poziomu międzynarodowego (klasa=podklasie), podklasę taką oznaczono literą Z.

Źródło: https://www.gofin.pl/klasyfikacje/pkd2025/I_Zasady_metodyczne.pdf

Wracają do działalności winiarskiej przy wyborze kodów Polskiej Kwalifikacji Działalności należy wziąć pod uwagę w jaki sposób przepisy podatkowe dzielą producentów wina.

Jak już wiecie z poprzednich moich wpisów przepisy podatkowe wyodrębniają następujących  producentów wina:

  1. drobny producent wina z upraw własnych do 100 hl – przychody z działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie wyrobu wina przez producentów wina będących rolnikami wyrabiających mniej niż 100 hektolitrów wina w ciągu roku podatkowego wyłącznie z winogron pochodzących z upraw własnych winorośli
  2. drobny producent wina z upraw własnych od 100 hl do 1000 hl – przychody z pozarolniczej działalności gospodarczej napojów alkoholowych, jeżeli nie są spełnione warunki do zaliczenia produkcji takich napojów do przychodów z innych źródeł (patrz punkt powyższy)
  3. producent wina – przychody z pozarolniczej działalności gospodarczej produkcji wina z winogron nie pochodzących z upraw własnych, bez względu na wielkość produkcji

I w taki też sam sposób musimy przyporządkować odpowiednie kody PKD do rodzajów producentów wina. Poniżej przedstawiam moje propozycje kodów PKD przypisanych do poszczególnych producentów wina.

Innych PKD nie można dodać gdyż rolnik może tylko:

  • uprawiać winogron
  • produkować wino z winogron
  • sprzedawać wino detalicznie lub hurtowo

Drobny producent wina z uprawa własnych do 100 hl nie może mieć jako rolnik, żadnej gastronomii, usług noclegowych, sprzedaży artykułów typu prezent – te działalności będą już wchodził w normalną działalność gospodarczą.

Ten producent wina prowadzi swoją działalność w dwóch formach:

  1. uprawa winorośli jako gospodarstwo rolne
  2. produkcja wina w ramach działalności gospodarczej

dlatego też będziemy mieli do czynienia z dwoma wpisami, które będą zawierały różne kody PKD w przypadku osób fizycznych, natomiast w przypadku osób prawnych działalność rolnicza i działalność gospodarcza będzie wpisana razem w działalność osoby prawnej.

Dla działalności polegającej na uprawie winorośli (działalność rolnicza prowadzona w ramach gospodarstwa rolnego), będziemy mieli do czynienia tylko z jednym PKD, którym jest:

PodklasaNazwa grupowaniaOpis dodatkowy
01.21.ZUprawa winorośliPodklasa ta obejmuje:
uprawę winogron do konsumpcji lub do dalszej produkcji na wino, soki, ocet i suszone owoce, na przykład na rodzynki, w tym rodzynki koryntki lub rodzynki sułtańskie.
Podklasa ta nie obejmuje:
produkcji soków, sklasyfikowanej w 10.32.Z, produkcji wina, sklasyfikowanej w 11.02.Z.

Natomiast produkcja wina obywa się w ramach działalności gospodarczej. Prowadząc działalność gospodarczą nie musimy ograniczamy się tylko i wyłącznie do sprzedaży i produkcji wina. W ramach działalności gospodarczej możemy prowadzić także inne rodzaje działalności. Poniżej w pierwszej kolejności wymienię tę działalności, które są niezbędne do prowadzenia produkcji i sprzedaży wina przez drobnego producenta wina z upraw własnych od 100 hl do 1000 hl, natomiast później wymienię jeszcze te kody PKD, które przydają się w prowadzeniu działalności w powyższym zakresie.

PodklasaNazwa grupowaniaOpis dodatkowy
11.02.ZProdukcja win gronowychPodklasa ta obejmuje:
produkcję win gronowych ze świeżych winogron, produkcję win gronowych musujących, produkcję win gronowych wzmacnianych, produkcję win gronowych z zagęszczonego moszczu winogronowego, mieszanie, oczyszczanie i butelkowanie win gronowych, produkcję win gronowych o niskiej zawartości alkoholu lub win bezalkoholowych.
Podklasa ta nie obejmuje:
produkcji wina z rodzynek, sklasyfikowanej w 11.03.Z, butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A, 46.34.B (jeśli są wykonywane w ramach handlu hurtowego) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie)
46.34.ASprzedaż hurtowa napojów alkoholowychPodklasa ta obejmuje:
sprzedaż hurtową napojów alkoholowych, w tym gotowych napojów alkoholowych w puszkach lub butelkach, zakup win luzem i ich butelkowanie, bez przetworzenia.
Podklasa ta nie obejmuje:
mieszania wina, alkoholu destylowanego (w celu wytworzenia nowego produktu), sklasyfikowanego w 11.01.Z, 11.02.Z.
47.25.ZSprzedaż detaliczna napojów alkoholowych i bezalkoholowychPodklasa ta obejmuje sprzedaż detaliczną:
napojów alkoholowych i bezalkoholowych bez ich konsumpcji na miejscu lub przygotowanych w lokalu, soków owocowych i warzywnych.
Podklasa ta nie obejmuje:
sprzedaży napojów do konsumpcji na miejscu, sklasyfikowanej w 56.30.Z.
  Dodatkowe działalności:  
11.03.ZProdukcja cydrów i pozostałych owocowych napojów fermentowanychPodklasa ta obejmuje:
produkcję napojów alkoholowych otrzymywanych w wyniku fermentacji, ale bez ich destylowania: miodu pitnego, sake, cydru (jabłecznika), perry (wina gruszkowego) i innych win owocowych, produkcję wina z rodzynek, produkcję mieszanek napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niesklasyfikowaną, produkcję kefiru owocowego i kefiru wodnego.
Podklasa ta nie obejmuje:
produkcji win gronowych ze świeżych winogron, sklasyfikowanej w 11.02.Z, butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A, 46.34.B (jeśli są wykonywane w ramach handlu hurtowego) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie)
11.04.ZProdukcja pozostałych niedestylowanych napojów fermentowanychPodklasa ta obejmuje:
produkcję wina ze świeżych winogron, aromatyzowanego roślinami lub substancjami aromatycznymi (na przykład wermutu).
Podklasa ta nie obejmuje:
butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A, 46.34.B (jeśli są wykonywane w ramach handlu hurtowego) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie)
11.07.ZProdukcja napojów bezalkoholowych i wód butelkowanychPodklasa ta obejmuje:
produkcję naturalnych wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych, produkcję napojów bezalkoholowych (z wyłączeniem bezalkoholowego piwa i wina), takich jak: aromatyzowane i/lub słodzone wody bezalkoholowe: lemoniady, oranżady, cole, napoje owocowe, toniki i tym podobne, produkcję napojów wytwarzanych z nektarów owocowych, produkcję napojów bezalkoholowych na bazie zbóż, orzechów, soi lub innych nasion, produkcję pozostałych napojów bezalkoholowych.
Podklasa ta nie obejmuje:
produkcji soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.32.Z, produkcji koncentratów ze świeżych owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.32.Z, produkcji napojów na bazie mleka, sklasyfikowanej w 10.51.Z, produkcji kawy, herbaty i maté (herbaty paragwajskiej), sklasyfikowanej w 10.83.Z, produkcji napojów na bazie alkoholu, sklasyfikowanej w podklasach od 11.01.Z do 11.05.Z, produkcji bezalkoholowego wina, sklasyfikowanej w 11.02.Z, produkcji bezalkoholowego piwa, sklasyfikowanej w 11.05.Z, butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A, 46.34.B (jeśli są wykonywane w ramach handlu hurtowego) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie)
46.34.BSprzedaż hurtowa napojów bezalkoholowychPodklasa ta obejmuje:
sprzedaż hurtową napojów bezalkoholowych, w tym gotowych napojów w puszkach lub butelkach, sprzedaż hurtową soków owocowych i warzywnych.
Podklasa ta nie obejmuje:
mieszania napojów bezalkoholowych (w celu wytworzenia nowego produktu), sklasyfikowanego w 11.07.Z
46.90.ZSprzedaż hurtowa niewyspecjalizowanaPodklasa ta obejmuje:
sprzedaż hurtową różnych wyrobów bez określonej specjalizacji.
Podklasa ta nie obejmuje:
działalności sprzedawców hurtowych, którzy nie przejmują prawa własności do towarów, którymi handlują, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grupy 46.1
47.11.ZSprzedaż detaliczna niewyspecjalizowana z przewagą żywności, napojów lub wyrobów tytoniowychPodklasa ta obejmuje:
sprzedaż detaliczną różnego rodzaju towarów (na przykład odzieży, mebli, urządzeń, sprzętu komputerowego, kosmetyków), wśród których przeważa żywność, napoje i wyroby tytoniowe.
Podklasa ta nie obejmuje:
sprzedaży detalicznej paliw, w powiązaniu ze sprzedażą żywności, napojów, produktów do konserwacji pojazdów, usług myjni samochodowych i tym podobnych, jeżeli sprzedaż paliw jest przeważająca, sklasyfikowanej w 47.30.Z
47.12.ZPozostała sprzedaż detaliczna niewyspecjalizowanaPodklasa ta obejmuje:
sprzedaż detaliczną różnego rodzaju towarów (na przykład odzieży, mebli, urządzeń, sprzętu komputerowego, kosmetyków, biżuterii, zabawek, artykułów sportowych), wśród których nie przeważa żywność, napoje i wyroby tytoniowe.
Podklasa ta nie obejmuje:
niewyspecjalizowanej sprzedaży detalicznej towarów używanych, sklasyfikowanej w 47.79.A, 47.79.B, 47.79.C
47.27.ZSprzedaż detaliczna pozostałej żywnościPodklasa ta obejmuje:
sprzedaż detaliczną produktów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowanych. Sprzedaż detaliczna żywności oznakowanej jako ekologiczna, żywności regionalnej i tym podobnych wyrobów, jest objęta podklasami od 47.21.Z do 47.27.Z, w zależności od sprzedawanego produktu.
Podklasa ta obejmuje sprzedaż detaliczną:
wyrobów mleczarskich, w tym przetworów mlecznych i serowych oraz jaj, kawy, herbaty, olejów, mąki, cukru, makaronów i tym podobnych, pozostałych artykułów żywnościowych, gdzie indziej niesklasyfikowanych, dań gotowych, z wyłączeniem przeznaczonych do bezpośredniego spożycia na miejscu, suplementów żywnościowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (na przykład suplementów diety i produktów dietetycznych). Podklasa ta nie obejmuje: sprzedaży detalicznej dań gotowych do bezpośredniego konsumpcji na miejscu, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grupy 56.1
47.76.ASprzedaż detaliczna kwiatów, roślin, nasion, nawozów i środków ochrony roślinPodklasa ta obejmuje:
sprzedaż detaliczną kwiatów, roślin, nasion, nawozów i środków ochrony roślin, florystyczną działalność usługową prowadzoną przez pracownie florystyczne, pracownie ślubne i funeralne
55.20.ZObiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowaniaPodklasa ta obejmuje zapewnienie zakwaterowania w cyklu dziennym lub tygodniowym w specjalnie wydzielonych umeblowanych pokojach lub pomieszczeniach umożliwiających mieszkanie, przygotowywanie posiłków oraz spanie lub z warunkami do gotowania lub wyposażonymi kuchniami. Zazwyczaj nie zapewnia się obsługi klienta na miejscu. Mogą być zapewnione minimalne usługi towarzyszące zakwaterowaniu, jeśli w ogóle są świadczone.
Podklasa ta obejmuje zapewnienie krótkotrwałego zakwaterowania, na przykład w:
ośrodkach kolonijnych i pozostałych obiektach wypoczynku wakacyjnego (na przykład w ośrodkach wczasowych, domach wycieczkowych, ośrodkach szkoleniowo- wypoczynkowych), domach i apartamentach wakacyjnych, kwaterach dla gości i bungalowach, domkach lub chatach, bez obsługi, hostelach, pensjonatach, gospodarstwach wiejskich (agroturystyka), górskich chatach i schroniskach. Podklasa ta nie obejmuje:
zapewnienia umeblowanych miejsc krótkotrwałego zakwaterowania z codziennym sprzątaniem, słaniem łóżek, podawaniem posiłków i napojów, sklasyfikowanego w 55.10.Z, pośrednictwa w zakresie zakwaterowania, sklasyfikowanego w 55.40.Z, wynajmu i zarządzania nieruchomościami własnymi lub dzierżawionymi, sklasyfikowanych w odpowiednich podklasach działu 68
55.30.ZPola kempingowe i pola namiotowePodklasa ta obejmuje:
zapewnienie krótkotrwałego zakwaterowania na polach kempingowych (na przykład obozów rekreacyjnych, obozów wędkarskich i łowieckich, przyczepach kempingowych), zapewnienie miejsc i udogodnień dla pojazdów kempingowych, zakwaterowanie typu glamping, zakwaterowanie zapewniające miejsca pod wiatami ochronnym lub na polach namiotowych. Podklasa ta nie obejmuje:
pośrednictwa w zakresie zakwaterowania, sklasyfikowanego w 55.40.Z
55.90.ZPozostałe zakwaterowaniePodklasa ta obejmuje zapewnienie tymczasowego zakwaterowania w domach, mieszkaniach lub apartamentach, a także w pojedynczych lub wspólnych pokojach lub domach dla studentów, pracowników sezonowych lub innych osób.
Podklasa ta obejmuje zapewnienie zakwaterowania w:
domach, mieszkaniach i apartamentach umeblowanych lub nieumeblowanych na okres krótszy niż rok, hotelach robotniczych, kwaterach dla pracowników, internatach i bursach szkolnych, akademikach i innych miejscach zakwaterowania dla studentów na okres krótszy niż rok, kolejowych wagonach sypialnych, gdy nie jest wykonywane w ramach przedsiębiorstwa kolejowego.
Podklasa ta nie obejmuje:
działalności wagonów sypialnych w wagonach kolejowych, gdy jest wykonywana w ramach przedsiębiorstwa kolejowego, sklasyfikowanej w 49.11.Z, działalności statków wycieczkowych, sklasyfikowanej w 50.10.Z, 50.30.Z, pośrednictwa w zakresie zakwaterowania, sklasyfikowanego w 55.40.Z, wszelkich form zakwaterowania na okres jednego roku lub dłużej, sklasyfikowanych w 68.20.Z, działalności agentów i pośredników turystycznych oraz organizatorów turystyki w zakresie usług łączonych obejmujących zakwaterowanie, podróż i wyżywienie, sklasyfikowanej w 79.11.Z i 79.12.Z
56.11.ZRestauracjePodklasa ta obejmuje głównie przygotowywanie i podawanie posiłków gościom (na przykład w restauracjach, restauracjach samoobsługowych i oferujących posiłki „na wynos”), z miejscami siedzącymi lub bez, w stałych lub tymczasowych lokalach.
Podklasa ta obejmuje działalność:
restauracji, kawiarni, restauracji typu fast food, barów mlecznych, barów szybkiej obsługi, lodziarni, pizzerii, miejsc z żywnością na wynos, restauracyjną prowadzoną w środkach transportu wykonywaną przez oddzielne podmioty niebędące dostawcami usług transportowych, restauracyjną prowadzoną w hotelach, wykonywaną przez oddzielne podmioty, które nie są związane z hotelem, restauracyjną oferującą posiłki „na wynos” w supermarketach, wykonywaną przez oddzielne podmioty, które nie są związane z supermarketem.
Podklasa ta nie obejmuje:
sprzedaży detalicznej żywności z automatów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grupy 47.2, działalności kolejowych wagonów restauracyjnych wykonywanej w ramach przedsiębiorstwa kolejowego, sklasyfikowanej w 49.11.Z, działalności ruchomych placówek gastronomicznych, sklasyfikowanej w 56.12.Z, okazjonalnego przygotowywania i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych, sklasyfikowanego w 56.21.Z, koncesyjnej działalności placówek gastronomicznych, sklasyfikowanej w 56.22.Z, przygotowywania i dostarczania żywności na postawie umowy (na przykład dla przedsiębiorstw transportowych), sklasyfikowanego w 56.22.Z, działalności herbaciarni, sklasyfikowanej w 56.30.Z
56.21.ZOkazjonalne przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering okazjonalny)Podklasa ta obejmuje:
przygotowywanie i dostarczanie żywności i pozostałego zaopatrzenia, świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę, na określone wydarzenia do miejsc przez niego wyznaczonych na specjalne okazje.
Podklasa ta nie obejmuje:
produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.D, sprzedaży detalicznej gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grupy 47.2
56.22.ZRegularne przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering regularny) i pozostała gastronomiczna działalność usługowaPodklasa ta obejmuje:
katering przemysłowy, to jest przygotowywanie i dostarczanie żywności świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę, przez określony czas. Ponadto podklasa ta obejmuje prowadzenie koncesji na żywność (na przykład świadczone w obiektach sportowych i podobnych). Żywność może być przygotowywana bezpośrednio w miejscu wyznaczonym przez klienta lub w jednostkach centralnych.
Podklasa ta obejmuje również:
przygotowywanie i dostarczanie żywności na postawie umowy (na przykład dla przedsiębiorstw transportowych), działalność stołówek i kawiarni (na przykład w zakładach przemysłowych, biurach, szpitalach lub szkołach), na podstawie koncesji.
Podklasa ta nie obejmuje:
produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.D, sprzedaży detalicznej gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grupy 47.2
56.30.ZPodawanie napojówPodklasa ta obejmuje głównie przygotowywanie, podawanie napojów do konsumpcji na miejscu. Działalność może obejmować zapewnienie, na przykład muzyki na żywo i zajęć tanecznych.
Podklasa ta obejmuje działalność:
barów, tawern, koktajlbarów, pubów, kawiarni, piwiarni i pubów, herbaciarni, pijalni soków owocowych, barową w środkach transportu (na przykład w pociągu lub na statku), wykonywaną przez oddzielne podmioty gospodarcze, w zakresie podawania napojów w ruchomych placówkach gastronomicznych.
Podklasa ta nie obejmuje:
odsprzedaży opakowanych lub gotowych napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 47, sprzedaży detalicznej napojów z automatów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grupy 47.2, przygotowywania i dostarczania napojów świadczonych w oparciu o zawartą z klientem umową, przez określony czas, sklasyfikowanego w 56.22.Z, działalności sal koncertowych i obiektów muzycznych, sklasyfikowanej w 90.31.B, działalności sal tanecznych na których podawanie napojów nie jest główną działalnością, sklasyfikowanej w 93.29.A
85.51.ZPozostałe formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnychPodklasa ta obejmuje kursy, zajęcia sportowe i rekreacyjne dla grup lub osób indywidualnych. Zajęcia mogą być prowadzone przez Internet lub w szkołach, na obozach, obiektach własnych jednostek nauczających, obiektach klienta lub innych obiektach, w tym z zakwaterowaniem. Kursy i zajęcia ujęte w tej podklasie mają charakter formalnie zorganizowany, ale nie prowadzą do uzyskania kwalifikacji na poziomach od podstawowego do wyższego.
Podklasa ta obejmuje:
zajęcia sportowe, obozy sportowe, zajęcia gimnastyczne, szkoły nauki jazdy konnej, naukę pływania, kursy sztuk walki, kursy jogi, pilatesu, kursy gry w karty (na przykład w brydża), kursy gier planszowych, szkolenia w zakresie e-sportu.
Podklasa ta obejmuje również:
działalność profesjonalnych sportowych instruktorów, nauczycieli i trenerów.
Podklasa ta nie obejmuje:
edukacji na poziomie szkół wyższych, sklasyfikowanej w 85.40.Z, pozaszkolnej formy edukacji artystycznej, sklasyfikowanej w 85.52.Z, treningów sportowych prowadzonych przez kluby sportowe, sklasyfikowanych w 93.12.Z, nauki fitnessu prowadzonej przez centra i kluby fitness, studia jogi i podobne obiekty służące poprawie kondycji fizycznej, sklasyfikowanej w 93.13.Z
85.59.BKursy i szkolenia związane ze zdobywaniem wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnychPodklasa ta obejmuje:
działalność placówek prowadzących kształcenie zawodowe i ustawiczne to jest placówek kształcenia ustawicznego, centrów kształcenia zawodowego oraz branżowych centrów umiejętności, pozostałe pozaszkolne formy edukacji związane głównie z rozwijaniem własnych zainteresowań, uzyskiwaniem i uzupełnianiem wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych oraz doskonaleniem zawodowym, w tym: kwalifikacyjne kursy zawodowe, kursy umiejętności zawodowych, kursy kompetencji ogólnych, turnusy dokształcania teoretycznego młodocianych pracowników, branżowe szkolenia zawodowe, kursy inne umożliwiające uzyskiwanie i uzupełnianie wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zawodowych lub zmianę kwalifikacji zawodowych, realizowane w ramach kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych.
Podklasa ta obejmuje również:
działalność profesjonalnych instruktorów i nauczycieli w zakresie edukacji innej niż sportowa, artystyczna, nauka języków obcych, nauka jazdy i pilotażu.
Podklasa ta nie obejmuje:
edukacji w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grupy 85.3
85.59.DPozostałe pozaszkolne formy edukacji, gdzie indziej niesklasyfikowanePodklasa ta obejmuje:
edukację, w której nie da się zdefiniować poziomu nauczania, udzielanie korepetycji, kursy przygotowujące do egzaminu z wiedzy zawodowej, działalność ośrodków prowadzących kursy wyrównawcze, kursy komputerowe (na przykład ogólnej obsługi komputera, kursy programowania, korzystania z aplikacji komputerowych), kursy relaksacji (na przykład kursy medytacji, techniki oddychania, kursy świadomości poprzez ruch, kursy technik łagodzenia stresu i lęku), kursy szycia, kursy w zakresie enologii, szkolenia dla rodziców, na przykład w zakresie doskonalenia relacji rodzic-dziecko, szkolenia w zakresie środków ochrony roślin, kursy udzielania pierwszej pomocy, szkoły przetrwania, szkolenia w zakresie wystąpień publicznych, kursy szybkiego czytania.
Podklasa ta nie obejmuje:
programów alfabetyzacji dla dorosłych, sklasyfikowanych w 85.20.Z, edukacji w liceach ogólnokształcących, sklasyfikowanej w 85.31.Z, edukacji w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grupy 85.3, działalności rozrywkowej i rekreacyjnej w domach opieki społecznej, sklasyfikowanej w 93.29.A
93.29.BPozostała działalność rozrywkowa i rekreacyjna, gdzie indziej niesklasyfikowanaPodklasa ta obejmuje:
udostępnianie automatów do gier zręcznościowych, za opłatą, wypożyczanie sprzętu rekreacyjnego stanowiącego integralną część obiektu rekreacyjnego, działalność związaną z obsługą urządzeń rekreacyjnych, gier i pokazów przez niezależne podmioty (na przykład na terenie targów, festynów, jarmarkach bożonarodzeniowych), działalność plaż, w tym wynajmowanie przebieralni, wypożyczanie leżaków, parasoli i tym podobnych, działalność niezależnych animatorów w obiektach rozrywkowo-rekreacyjnych, udostępnianie samoobsługowych urządzeń rozrywkowych (na przykład bujanych foteli, koni, samochodów, statków kosmicznych), działalność kortów airsoftowych i paintballowych, udostępnianie gier do wirtualnej rzeczywistości, działalność przystani związaną z usługami rekreacyjno-rozrywkowymi, tworzenie i prezentacja pokazów świetlnych i dźwiękowych, działalność przewodników wycieczek podwodnych, tworzenie i prezentację pokazów fajerwerków, prowadzenie terenów piknikowych, udostępnianie gier laserowych, działalność producentów lub podmiotów gospodarczych zajmujących się organizacją imprez rozrywkowych i rekreacyjnych na żywo, poza pomieszczeniami i innymi miejscami o zamkniętej przestrzeni, planowanie techniczne, dostawę, konfigurację i obsługę sprzętu audiowizualnego i efektów specjalnych związanych z organizacją imprez rozrywkowych i rekreacyjnych, poza pomieszczeniami i innymi miejscami o zamkniętej przestrzeni.
Podklasa ta nie obejmuje:
transportu kolejkami linowymi, wyciągami narciarskimi i wyciągami krzesełkowymi, który może obejmować przygotowanie stoków narciarskich, sklasyfikowanej w 49.34.Z, rejsów wędkarskich, sklasyfikowanych w 50.10.Z, 50.30.Z, zapewnienia przestrzeni i urządzeń do krótkiego pobytu gości w parkach rekreacyjnych, lasach i na polach kempingowych, sklasyfikowanego w 55.30.Z, obozowisk rekreacyjnych, obozów łowieckich i wędkarskich, pól kempingowych, sklasyfikowanych w 55.30.Z, działalności w zakresie mobilnych usług gastronomicznych, sklasyfikowanej w 56.12.Z, działalności ochroniarskiej świadczonej podczas imprez, koncertów, targów i wystaw, sklasyfikowanej w 80.01.Z, działalności związanej z organizacją targów, wystaw i kongresów, sklasyfikowanej w 82.30.Z, działalności usługowej świadczonej podczas targów, wystaw i kongresów, związanej z porządkiem i bezpieczeństwem publicznym, sklasyfikowanej w 84.24.Z, działalności grup teatralnych i cyrkowych, sklasyfikowanej w 90.20.B, 90.20.C, planowania technicznego, dostawy, instalacji oraz obsługi sprzętu audiowizualnego i efektów specjalnych związanych z organizacją wydarzeń artystycznych, sklasyfikowanych w 90.39.Z, działalności związanej z grami hazardowymi, sklasyfikowanej w 92.00.Z, działalności obiektów sportowych, na przykład basenów, torów łyżwiarskich, sklasyfikowanej w 93.11.Z, działalności klubów sportów wodnych (kajakarskich, wioślarskich, żeglarskich i tym podobnych), sklasyfikowanej w 93.12.Z, działalności wesołych miasteczek i parków rozrywki, sklasyfikowanej w 93.21.Z

Podmioty gospodarcze produkujące powyżej 1000 hl wina mogą ale nie muszą mieć swoje upraw winorośli. Zarówno w przypadku gdy producent wina ma swoje uprawy winorośli albo gdy ich nie ma jego kody PKD będę wyglądały tak samo jak w przypadku drobnego producenta wina od 100 hl do 1000 hl.

Gdy producent wina ma własną uprawę winorośli będzie musiał mieć kody PKD związane zarówno z działalnością rolniczą jaki i działalnością gospodarczą związaną z produkcją win gronowych. Natomiast gdy producent wina nie ma własnych uprawa to jego kody PKD będą związane tylko z produkcją win gronowych.

Możesz również polubić

Dodaj komentarz